SEURAAVA LIEKSAN VASKIVIIKKO 24.7.-1.8.2015

Lisätiedot tulossa myöhemmin

 

LIEKSAN VASKIVIIKKO 25.7.-2.8.2014

Musiikkia ihmiselle; vastakkainasettelun aika on ohi

 

Läpi historian on musiikki valjastettu erilaisten aatteiden asianajajaksi.

Usein teosten taustalla ovat olleet poliittiset, uskonnolliset tai ihmisoikeudelliset päämäärät, joihin on pyritty vaikuttamaan musiikin keinoin. Usein itse teoksen taiteelliset arvot ovat olleet kuulijoilleen toissijaisessa asemassa. Näin moni sävelhelmi on jäänyt lapsipuolen asemaan aatteellisten arvojen määrittäessä laatua.

Elämme nyt ajassa, jossa vastakkainasettelun aika on ohi, kuten nykyinen presidenttimme Sauli Niinistökin on todennut. Miksei siis vastakkainajattelu musiikissakin voisi olla ohi? Lieksan Vaskiviikon 2014 konsertit koostuvatkin suurelta osin tätä teemaa myötäillen. 

Uuden tulemisensa tehnyt Solistiseitsikko Imperial soittaa sävelhelmiä tunnetuista "punaisten ja valkoisten" lauluista, joita viimeinkin voimme rauhallisin mielin kuunnella samassa konsertissa. Euphoria-sekstetin konsertissa kuullaan mm. ihmisoikeusasioista kumpuavia säveliä. Myös kavalkadikonserteissamme taiteilijamme pyrkivät tuomaan teemaamme esille ohjelmistovalinnollaan. Onpa sävellyksen lähtökohtana ollut mikä tahansa aate, niin musiikkia ovat ihmiset aina tehneet toisille ihmisille! Laulun sanoin "Jokainen ihminen on laulun arvoinen" ihonväristään, seksuaalisesta suuntautuneisuudestaan, poliittisista aatteistaan ja uskontokunnastaan huolimatta.

Vaskiviikko soi siis suvaitsevaisuuden messinkisessä ilmapiirissä.

Ykköstähtenä Vaskiviikolla tuikkii vieraaksemme ensi kertaa saapuva maailman vaskivalio German Brass. Jo vuosia on German Brass ollut synonyymi virtuoosiselle ja tyylikkäälle vaskimusiikille.Myös viime vierailulla jalat festivaaliyleisön alta vienyt Boston Brass tekee paluun Lieksaan, kuten tekee myös trumpetisti Gabriele Cassone ja euphoniumin romanttinen taituri Tomas Rüedi.Uusia tuttavuuksia soittimiensa mestareina ovat pasunisti Fabriche Millischer, käyrätorvisti Premysl Vojta sekä tuubisti Roland Szentpali.

Hyvillä eväillä siis soi suvaitsevainen Lieksan Vaskiviikko 2014!

Tervetuloa viihtymään!                                

 

Taiteellinen johtaja

Jouko Harjanne

Artistiesittelyyn