Lieksan Vaskiviikko lyhyesti

Lieksan Vaskiviikon toiminnan keskeisimmät osa-alueet ovat musiikkikurssit, klassinen konserttisarja ja kansainvälinen kilpailu. 

Musiikkikurssit kattavat kaikki vaskisoittimet (trumpetti, pasuuna, käyrätorvi, eufonium ja tuuba). Kunkin vaskisoittimen mestariluokka on suunnattu ammattimaiseen opiskeluun. Perusopetukseen sekä seitsikko- ja yhtyekurssille voivat hakeutua kaikenikäiset ja –tasoiset soittajat. Kurssien opettajina ja konserttien esiintyjinä toimivat ulkomaisten mestariluokkien opettajien lisäksi suomalaiset huippumuusikot. Vuosittain musiikkikursseille osallistuu yli sata vaskimusiikin ammattilaista, opiskelijaa ja harrastajaa.

Klassinen konserttisarja esittelee kattavasti vaskisoittimia ja niiden maailmankuuluja taitajia. Konsertteja järjestetään Lieksan kirkossa, Lieksan kulttuurikeskuksessa, Viekijärven kirkossa sekä luonnonkauniilla Mätäsvaaran kaivoslaguunilla.

Vuonna 1999 aloitetussa, nuorille soittajille tarkoitetussa vaskisoitinkilpailujen sarjassa, vuorottelevat seuraavat kansainväliset kilpailut:


Trumpettikilpailu (Raimo Sarmas in memoriam)
Pasuunakilpailu (Olavi Lampinen in memoriam)
Eufoniumkilpailu
Tuubakilpailu
Käyrätorvikilpailu (Holger Fransman in memoriam)
Vaskikvintettikilpailu

Vaskiviikon aikana Lieksassa ja sen lähiympäristössä järjestetään runsaasti oheistapahtumia kuten ilmaiskonsertteja, pihasoittoja sekä lastentapahtumia. Niiden avulla yleisö pääsee nauttimaan vaskimusiikista myös ilman pääsymaksua ja festivaali saa runsaasti näkyvyyttä katukuvassa.
Lieksan Vaskiviikon eri tilaisuuksien yhteenlaskettu yleisömäärä on viime vuosina vakiintunut lähes 10 000 kävijään.

Festivaalin vuosittainen budjetti on n. 340 000 – 360 000 euroa. Tulorahoituksesta noin 50 % saadaan avustuksista, 20 % lipunmyynnistä, 20 % yritysyhteistyöstä, 5 % kurssimaksuista ja 5 % muista tuloista.

Vuodesta 2009 alkaen kevyen musiikin Vaskiteltta / Vaski Areena ei ole ollut Vaskiviikon kannatusyhdistys ry:n ylläpitämä, joten sen yleisöä ei lasketa mukaan Vaskiviikon kokonaiskävijämäärään.